2017. augusztus 25-én került megrendezésre a GINOP-6.2.1-VEKOP-15-2015-00001 azonosító számú „Részvétel az OECD Felnőttek Képesség- és Kompetenciamérése Programjában (PIAAC)” elnevezésű kiemelt projekt „PIAAC felmérés Magyarországon” című sajtónyilvános rendezvénye.

A rendezvényt Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium Pénzügyekért felelős államtitkára, az OECD Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg. Az államtitkár a felmérést ismertetve elmondta, hogy az OECD felnőtt képesség- és készségmérési programja, a PIAAC a felnőttek készségeiről eddig készített legátfogóbb nemzetközi összehasonlító vizsgálat, amely pontos képet ad arról, hogy a 16-65 év közötti felnőttek mennyire használják képességeiket munkájuk során. A nagyszabású felmérés szeptemberben indul Magyarországon, és körülbelül nyolc hónapon át tart majd. Ennek során a KSH kérdezőbiztosai személyesen keresik fel a tudományos módszertan segítségével reprezentatív módon kiválasztott embereket.
Az eseményen elődadást tartott Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minsztérium Szakképzésért és Felnőttképzésért felelős helyettes államtikára, valamint Dr. Jánszky Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium Európai Uniós és Nemzetközi Pénzügyi főosztályvezető-helyettese is. A konzorcium keretében megvalósuló projekt részéről Dr. Lukács Éva Fruzsina szakmai vezető mutatta be a kiemelt projekt főbb célkitűzéseit, a megvalósítási folyamatokat, az elérni kívánt eredményeket. Janák Katalin, a Központi Statisztikai Hivatal Életmód-, foglalkoztatás és oktatásstatisztikai főosztályvezetője a rendezvényen beszámolt az OECD Felnőttek Képesség- és Kompetenciamérési Programjában (PIAAC) való magyar részvételről, valamint ismertette a program célját, jelentőségét, beszélt a 2017. szeptemberében induló felmérés részleteiről: a mintaválasztásról, az adatfelvétel és adatkezelés szabályairól.