Magyarország 2016-ban ünnepli OECD csatlakozásának 20. évfordulóját, amelyről az év során hazai és párizsi események sorozatával emlékezünk meg. Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az MTVA-nak adott interjúiban kiemelte, hogy Magyarország bár globális méretekben kicsi, de tehetséges, tudásban és kultúrában gazdag ország.

A 20 év alatt a világgazdaság folyamataihoz dinamikusan alkalmazkodva hazánk sokat hasznosított az OECD és tagországainak jó gyakorlataiból, de maga is gazdagította az OECD-t saját reformtörekvéseivel és tapasztalataival.

Magyarország – az OECD-hez és a tagországokhoz hasonlóan – folyamatosan keresi a helyes szakpolitikai válaszokat a jelen és a jövő gazdasági, társadalmi és környezeti kihívásaira a polgárok életminőségének, jólétének javítása érdekében. Ennek eredményeképpen az elmúlt években – az OECD ajánlásait is figyelembe véve – sikerült a magyar gazdaságot kiegyensúlyozott növekedési pályára állítani, folyamatosan emelkednek a bérek, és bővül a foglalkoztatottság és a fogyasztás is.

Az OECD tagság előnyeit kihasználva Magyarország a jövőben is támaszkodni kíván az OECD tapasztalataira, elemzéseire, valamint a legjobb szakpolitikai gyakorlatokra.